Nikt ani nic nie może nam zagwarantować zdrowia i długiego życia. Możemy zadbać o stan swojego organizmu, co oznacza, że trzeba zdrowo jeść i dużo się ruszać. Czym jest zdrowa dieta? Każdy kraj posiada swoją kulturę, której częścią są tradycyjne potrawy i regionalne przysmaki. Która z kuchni świata jest najzdrowsza? Czy w naszych sklepach znajdziemy artykuły spożywcze, które pozwolą wyczarować egzotyczne przysmaki?

Na czym polega zdrowa kuchnia? Jak smakuje najlepsza kuchnia świata?

Mieszkańcy niektórych zakątków świata żyją dłużej, zachowują zdrowie oraz zdecydowanie młodszy wygląd. Oznacza to, że mieszkają w regionie, w którym jest jedna najzdrowszych kuchni świata, a spożywane przez nich artykuły spożywcze bardzo dobrze wpływają na stan ludzkiego organizmu. Dzięki temu mają więcej energii i chęci do życia. Każdy ze zdrowych jadłospisów charakteryzuje się przewagą zdrowych kwasów tłuszczowych, pochodzących głównie z ryb i owoców morza. Ludzie jedzący zdrowo żyją długo, nie mają problemów z utrzymaniem dobrej formy i są szczupli.

Najzdrowsza kuchnie świata. Japończycy górą

Japończycy mają świetne figury i rzadziej chorują na miażdżycę, nowotwory, osteoporozę i alergie. Nic dziwnego, gdyż kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych kuchni świata. Wśród ulubionych artykułów spożywczych wymienia się ryby i owoce morza. Ryby są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne w profilaktyce miażdżycy, zapewniają lepsze ukrwienie mózgu i sprawniejszy przepływ bodźców nerwowych. Do mięsa jada się brązowy ryż, który jest bogaty w skrobię, czyli źródło energii i błonnika dającego uczucie sytości. Błonnik ułatwia także przyswajanie węglowodanów i tłuszczów, reguluje poziom cholesterolu, poprawia pamięć.

Zobacz również  Urlop w sezonie zimowym – jak najdalej od śniegu!

Kuchnia śródziemnomorska jedną z najzdrowszych kuchni świata

Podstawą diet śródziemnomorskich są warzywa, a szczególnie pomidory, które są bogate witaminy i minerały. Wśród innych, równie często jadanych artykułów spożywczych wymienić trzeba paprykę, która ma dużo witaminy C oraz przeciwutleniaczy chroniących przed wystąpieniem niektórych rodzajów nowotworów. Na talerzu królują lokalne ryby i owoce morza. Ważnym składnikiem potraw jest oliwa, która obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed chorobami serca i udarem. Do potraw podaje się kieliszek czerwonego wina, które pozytywnie wpływa na serce i układ krwionośny.

Kuchnia indyjska jedną z najzdrowszych kuchni świata

Hindusi znacznie rzadziej, w porównaniu z mieszkańcami krajów wysoko rozwiniętych, zapadają na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne. Sekret tkwi w diecie obfitującej w zdrowe artykuły spożywcze, czyli w warzywa, ryż i przyprawy. Te ostatnie dodaje się do wszystkiego i nie dość, że nadają one potrawom wyjątkowego charakteru, to posiadają niezwykłe właściwości lecznicze.

Często stosowana kurkuma ma działanie antynowotworowe. Inne przyprawy, jak kolendra, kardamon, kmin, cynamon mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, pomagając w dolegliwościach gastrycznych i regulując przemianę materii. Hindusi jedzą mało tłuszczów zwierzęcych, a bardzo dużo warzyw, zwłaszcza strączkowych.

Każda z najzdrowszych kuchni świata ma w menu ryby, warzywa, owoce i zdrowe tłuszcze. To ważna wskazówka dla nas, wychowanych na polskiej kuchni. Wprowadźmy do jadłospisu te artykuły spożywcze, by długo cieszyć się dobrym zdrowiem.