W wielu miastach coraz częściej otwierane są burgerownie serwującą pyszne specjały z mięsem wołowym, wieprzowym lub drobiowym oraz różnymi dodatkami, które Polacy pokochali. Czy jesteśmy w stanie sami przygotować pyszne burgery? Jak zrobić burgery w domu, aby były soczyste i dobrze doprawione? Jakie mięso jest potrzebne? Co do niego dodać?

Mięso mielone z wołowiny – najlepsze na burgery

Najlepsze burgery robi się mięsa wołowego. Pamiętajmy, że mięso na burgery powinny być przede wszystkim bardzo świeże. Musi zawierać około 25% tłuszczu, dzięki któremu burgery są odpowiednio sklejone i soczyste. W przypadku burgerów najlepiej sprawdza się antrykot, rostbef i łopatka lub mix. Mięso trzeba zmielić w maszynce na tzw. średnich oczkach, gdyż zbyt drobno zmielone szybko wyschnie i będzie niesmaczne. Jeśli zaś zmielimy je zbyt grubo, trudno będzie uformować kotlety. Idealne mięso mielone uzyskamy, mieląc je dwa razy w maszynce, za pierwszym razem wybierając oczka o średnicy ok. 4,5 mm, a za drugim mniejsze. Nie należy go zbyt długo wyrabiać, gdyż stanie się twarde i suche. Do odpowiedniego przygotowania burgerów przydadzą się specjalne foremki, dzięki którym uzyskamy idealnie okrągły kształt. Mięso trzeba przyprawić, a najlepiej zrobić to tylko świeżo zmielonymi solą i pieprzem. Przed pieczeniem w kotletach zróbmy wgłębienie, dzięki czemu burgery nie wybrzuszą się podczas pieczenia.

Jak zrobić domowe hamburgery z drobiowego mięsa mielonego?

Wiele osób woli chude i zdrowe mięso drobiowe, z którego również można zrobić smaczne burgery. Kupmy świeżą pierś z kurczaka i nożem do filetowania pozbądźmy się żyłek oraz chrząstek. Okrojone mięso dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie mielimy w maszynce, doprawiamy solą oraz pieprzem i formujemy w kształtne kotlety. Obtaczamy je w mące, bułce tartej, jajku i mleku – namaczamy najpierw w mleku, następnie w mące, jajku i bułce tartej. Po przygotowaniu panierki kotlety smażymy lub pieczemy w piekarniku.

Domowe burgery z wieprzowego mięsa mielonego

Najpopularrniejszym mięsem w Polsce jest wieprzowina, a osoby przyzwyczajone do jej smaku mogą przygotować burgery z takiego przysmaku. Najlepsze będzie świeże mięso mielone z łopatki, które przed przygotowaiem trzeba dokładnie umyć. Dzielimy je na mniejsze kawałki, a następnie dwukrotnie mielimy w maszynce. Do mięsa wieprzowego możemy dodać musztardę, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz ulubione zioła. Wyrabiamy je do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie formujemy w kształtne kotlety i smażymy lub pieczemy.

Domowe buregy przygotowane ze świeżo przygotowanego mięsa mielonego z pewnością będą pyszne z dodatkiem przypraw. Zjedzmy je ze świeżą, pyszną bułką oraz z dodatkami, np. sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym i cebulą.