Kiedy zastanawiamy się, czym są barwniki spożywcze, na myśl przychodzi nam kurkuma, którą dodajemy do ryżu, by był żółty. Zazwyczaj na tym kończy się nasza wiedza na temat tych substancji. Tymczasem są to różnego rodzaju dodatki, które sprawiają, że żywność ładnie wygląda. Które barwniki są zdrowe, a na jakie trzeba uważać?

Czym są barwniki spożywcze?

Barwniki spożywcze to substancje, które nadają żywności określony kolor – mogą zmienić jej barwę (jak wspomniana kurkuma robi z ryżem) lub podbić naturalny kolor. Barwniki mają pochodzenie zwierzęce, roślinne lub mineralne, a dzieli się je na naturalne i sztuczne. Wszystkie dopuszczone do stosowania produkty muszą być wcześniej dokładnie przebadane, a wciąż przeprowadza się szczegółowe badania, by nie wprowadzić do obrotu czegoś, co mogłoby nam zaszkodzić. Zgodnie z zalecaniami Unii Europejskiej mają one oznaczenia od E100 do E199.

Czym są naturalne barwniki spożywcze?

Barwniki naturalne to wszystkie te, które dała nam natura, a które, dodane w odpowiednich ilościach, zmieniają barwę żywności. Ponieważ są wyciągami z roślin, są dużo lepiej tolerowane przez nasz organizm. Pozyskuje się je bowiem z różnych ich części, np. korzeni, owoców, kwiatów czy liści – takie metody stosowały już nasze babcie, choćby gotując jajka w burakach, by uzyskać czerwoną barwę, gdy chciały robić pisanki. Barwniki naturalne pochodzą także z ciał zwierząt – wykorzystuje się pancerze owadów lub krew. Przemysłowi producenci żywności sięgają po nie rzadko, bo trudno za ich pomocą uzyskać spektakularny efekt kolorystyczny. Wśród naturalnych barwników spożywczych (https://www.e-piotripawel.pl/towar/barwniki-spozywcze-do-zywnosci/268714) wymienić można karotenoidy (zdrowe, rozpuszczają się w tłuszcza, barwią trwale), chlorofil (pozyskiwany z zielonych części roślin, nadaje żywności zieloną barwę, ale jest nietrwały) i karmel (dodawany do pieczywa i słodkich wypieków, nadaje brązowy kolor). Wspomniana kurkuma jest zdrowa i nadaje żółtą barwę. Z buraka ćwikłowego otrzymuje się czerwień buraczaną (E162), która nadaje kolor od bordowego po fioletowy.

Zobacz również  Najlepsze serum antycellulitowe

Syntetyczne barwniki spożywcze

W przemysłowej produkcji żywności zazwyczaj stosuje się barwniki syntetyczne, które są tańsze, trwałe i mogą nadać jedzeniu żywe i wyraziste kolory. Bezpieczne dla naszego organizmu są tylko niektóre z nich. Większość może nam szkodzić, a przykładem jest żółcień chinolinowa, która może wywoływać reakcje alergiczne, a spożywana w nadmiarze ma działanie rakotwórcze. Niebezpieczna jest też azorubina, która kumulowana jest w ludzkim organizmie, a może przyczynić się do uszkodzenia wątroby. Czerwień brylantowa uszkadza nerki, a czerwień allura (barwi się nią żelki i galaretki) może przyczynić się do zaburzeń koncentracji u dzieci. Popularna erytrozyna ma zły wpływ na działanie tarczycy.

Barwniki spożywcze sprawiają, że żywność jest ładna i kolorowa. Niestety część z nich ma szkodliwe dla naszego zdrowia działanie. Przed zakupem żywności sprawdzajmy skład, by nie robić sobie krzywdy.