Barwniki spożywcze to obecnie powszechnie stosowany dodatek do wielu produktów żywnościowych. Czym dokładnie jest taki składnik? Dlaczego się go używa?

Popularne barwniki spożywcze są rodzajem substancji dodawanych do różnego typu żywności. Jak wskazuje nazwa, ich głównym zadaniem jest zabarwienie danego produktu na odpowiedni kolor. Często polega to na przywracaniu zewnętrznej, naturalnej barwy pokarmom, które w procesie obróbki technologicznej straciły lub zmieniły swój kolor. W innych wypadkach barwniki spożywcze dodawane są do produktów, które w rzeczywistości całkowicie pozbawione są barwy – w ten sposób można w prosty sposób nadać im dowolnego odcienia. Producenci żywności chętnie stosują tego typu substancje, mimo że nie mają one smaku ani aromatu. Barwniki spożywcze w znacznym stopniu wpływają jednak na wygląd produktów i sprawiają, że stają się bardziej apetyczne, przyciągając tym samym uwagę konsumentów. Używane są w produkcji np. wypieków, słodyczy, przetworów mlecznych, kiełbas, serów, wyrobów wędliniarskich i rybnych, past, sosów, sztucznego miodu, napojów, syropów czy alkoholi. Warto dodać, że zabronione jest dodawanie barwników do m.in. mleka, naturalnych przypraw, olejów, wody mineralnej oraz produktów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt.

Zobacz: https://e-spar.com.pl/towar/barwniki-spozywcze-do-zywnosci/268714

Istnieje podział barwników spożywczych na dwie główne grupy. Pierwsza z nich obejmuje znane od setek lat naturalne substancje nadające żywności kolor. Tego typu barwniki spożywcze mogą być pochodzenia zarówno zwierzęcego, roślinnego, jak i mineralnego. W zdecydowanej większości przypadków są one zupełnie nieszkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Przykładem naturalnych barwników spożywczych jest m.in.: kurkumina (żółty barwnik), chlorofil (zielony barwnik), karmel (brązowy barwnik), karoten (pomarańczowy barwnik) oraz antocyjany (czerwony barwnik).

Zobacz również  Naturalne środki wpływające na nasze zdrowie

Druga grupa to syntetyczne barwniki spożywcze w wersji organicznej i nieorganicznej. Nie zawsze są one tak obojętne dla zdrowia jak naturalne – spożywane w nadmiarze mogą powodować występowanie choćby reakcji alergicznych. Trzeba jednak podkreślić, że ich zaletą jest większa trwałość, odporność, moc i intensywność barwienia, a także znacznie niższa cena. Do syntetycznych barwników organicznych zaliczamy m.in. amarant (E123), tartrazynę (E102), fiolet metylowy, zieleń trwałą (E143), azorubinę (E122) czy żółcień pomarańczową (E110). Z kolei syntetyczne barwniki nieorganiczne to np. złoto (E175) i srebro (E174), które stosowane są przy produkcji ciast i niektórych alkoholi. Wymienić można tu także wykorzystywany do barwienia słodyczy dwutlenek tytanu (E171), a także tlenek żelaza (E172), służący m.in. do nadawania barwy osłonkom wyrobów wędliniarskich.

Barwniki spożywcze to grupa produktów łatwo dostępnych. Można bez trudu zakupić je w wielu sklepach z żywnością. Barwniki spożywcze występują w różnej formie – najczęściej oferowane są jako proszek, płyn lub żel, ale istnieją również inne rodzaje, np. w sprayu.